ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Russian  Combat  System

Τι είναι το Ρωσικό Μαχητικό Σύστημα STORM (STORM Russian Combat System) που διδάσκετε στην σχολή σας;

Είναι ένα σύστημα εκμάθησης πρακτικής αυτοάμυνας και μάχης σώμα με σώμα που βασίζεται στις αρχές της ρωσικής πολεμικής τέχνης. Το σύστημα STORM ενσωματώνει επιλεγμένα στοιχεία από διάφορα ρωσικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως το ROSS, το IZVOR και το Systema, τεχνικές από το Sambo και το Combat Sambo, καθώς και την εκπαιδευτική μεθοδολογία γιά την διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων Dynamo Concepts.

Τί είναι η «ρώσικη πολεμική τέχνη»;

Η συνηθέστερη ερμηνεία του όρου ταυτίζεται με την οικογένεια των διάφορων στυλ μάχης σώμα με σώμα που εξελίχθηκε μέσα από τις διαδικασίες αθλητικής έρευνας και επιχειρησιακού σχεδιασμού του σοβιετικού στρατού, μεταξύ 1925-1991, και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ άρχισε να διδάσκεται σε πολίτες, εντός και εκτός Ρωσίας.

Υπάρχει επίσης κι ένα κομμάτι της ρωσικής π.τ. που έλκει την καταγωγή από παραδοσιακά μαχητικά στυλ ή λαϊκά σπορ που αναπτύχθηκαν από τους διάφορους λαούς που ζουν στην ευρύτερη πρώην σοβιετική επικράτεια. Παρ΄ότι σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ετερόκλητων συστημάτων μάχης και σχολών που αυτοπροσδιορίζονται ως «ρωσικά», σχεδόν όλα μοιράζονται ένα αριθμό από κοινές βασικές αρχές, ενώ οι όποιες διαφοροποιήσεις τους αφορούν κυρίως τις προσωπικές ερμηνείες ή τις προτιμήσεις στις τακτικές εφαρμογές που χαρακτηρίζουν τους ιδρυτές των συστημάτων αυτών.

Τι είναι το Dynamo Concepts;

Είναι μία εκπαιδευτική μεθοδολογία γιά την διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων μέσω της εμβιομηχανικής (είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των δυνάμεων που ασκούνται σε βιολογικά συστήματα και συγκεκριμένα στον άνθρωπο, καθώς και με την κίνηση του σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες) με εφαρμογή στις πολεμικες τεχνες.

Εισηγητής αυτής της μεθοδολογίας είναι ο προπονητής και συγγραφέας Σπύρος Κατσιγιάννης, μετά από μακρόχρονη μελέτη της σοβιετικής και ρωσικής τεχνογνωσίας πάνω στον τομέα αυτό.

Το STORM ανήκει σε κάποια ρωσική ομοσπονδία πολεμικών τεχνών;

Οχι. Το STORM είναι ένα αυτόνομο σύστημα που εντάσσεται στην μεγάλη οικογένεια των συστημάτων της ρωσικής πολεμικής τέχνης και έχει ως έδρα την Ελλάδα. Ωστόσο, η σχολή μας διατηρεί επαφές και ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις πάνω στην διδασκαλία της ρωσικής πολεμικής τέχνης με εκπαιδευτές και σχολές στη Ρωσία, την Λετονία, την Σερβία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι ακριβώς θα μάθω αν προπονηθώ στην σχολή σας;

Θα μάθετε να δίνετε δυνατά κτυπήματα με όλα τα πιθανά μέρη του σώματος (γροθιές, αγκώνες, παλάμες, πήχεις, ώμους, κεφαλιές, γόνατα, λακτίσματα κ.λ.π.), επιπλέον θα μάθετε όρθια πάλη, ρίψεις και ανατροπές, βασικά στοιχεία πάλης εδάφους, πνιγμούς και εξαρθρώσεις.

Ακόμα, θα εκπαιδευτείτε σε στοιχεία ανορθόδοξης/ασύμμετρη μάχης, σε ασκήσεις ψυχολογικής σκληραγώγησης και σε σενάρια πρακτικής αυτοάμυνας του δρόμου, καθώς και στην αντιμετώπιση των πιό συνηθισμένων όπλων επίθεσης (μαχαίρι, ρόπαλο) και τον βασικό χειρισμό όπλων, κανονικών και αυτοσχέδιων.

Τέλος, θα προπονηθείτε σε μία μεγάλη γκάμα ρωσικών γυμναστικών ασκήσεων, θα μάθετε να πέφτετε στο έδαφος χωρίς να τραυματίζεστε, να αναπνέετε επαρκώς κάτω από όλες τις συνθήκες και ακόμα, να κατανοείτε τους νόμους της εμβιομηχανικής που θα σας επιτρέψουν να «φτιάχνετε» τις δικές σας τεχνικές ώστε να δίνετε λύσεις στα προβλήματα αυτοσχεδιάζοντας/δημιουργώντας και όχι απλώς απομνημονεύοντας.

Είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες;

Δεν είναι απαραίτητη, αν και, εφ΄όσον υπάρχει, είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Δεν αποτελεί όμως προϋπόθεση. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ένα μίνιμουμ επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Τί επίπεδο φυσικής κατάστασης απαιτεί η συμμετοχή στις προπονήσεις της ομάδας;

Παρ΄ότι στην σχολή δεν εξασκείται κάποιο από τα γνωστά μαχητικά αθλήματα (π.χ. boxing, judo, kick boxing, wrestling, muai thai κ.λ.π.), κατά συνέπεια το επίπεδο αθλητικής ικανότητας που απαιτείται δεν είναι τόσο υψηλό, εν τούτοις ασχολούμαστε με σωματική δραστηριότητα που κάποιες στιγμές μπορεί να είναι αρκετά έντονη, οπότε θεωρούμε πως άτομα με κακή φυσική κατάσταση (π.χ. μανιώδεις καπνιστές), ανύπαρκτη σχέση με τη γυμναστική, υπερβολικό βάρος ή προχωρημένη ηλικία (άνω των 45) χωρίς ιστορικό συστηματικής άσκησης, πιθανότατα δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν με ασφάλεια τις προπονήσεις της σχολής.

Μπορώ να εγγραφώ και στα δύο προγράμματα που προσφέρει το Dynamo Club (STORM και Dynamo Kettlebells); Αν ναι, θα έχω καλύτερη τιμή;

Ασφαλώς μπορείτε να γραφτείτε και στα δύο προγράμματα. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή της μηνιαίας συνδρομής θα είναι πράγματι καλύτερη. Γιά περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Στην σχολή σας δέχεστε ως μαθητές ανηλίκους;

Ναι, από την ηλικία των 16 ετών. Οι ανήλικοι θα πρέπει να προσέλθουν γιά εγγραφή στη σχολή συνοδευόμενοι από ένα γονέα, που θα υπογράψει γιά την ανάληψη ευθύνης.

Στο STORM υπάρχουν ζώνες ή κάποιο σύστημα τίτλων που να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και το επίπεδο των μαθητών;

Ναι. Υπάρχουν τρία επίπεδα μαθητών (αρχάριοι, μεσαίοι και προχωρημένοι), ένα επίπεδο βοηθού εκπαιδευτή και το τελικό δίπλωμα του εκπαιδευτή, γιά όποιον φτάσει στο απαραίτητο επίπεδο γνώσης του συστήματος. Γιά όλα τα επίπεδα δίνονται τα σχετικά πιστοποιητικά από την σχολή.

Η παραλαβή του πιστοποιητικού έχει κάποιο κόστος γιά τον μαθητή;

Οχι, κανένα απολύτως.

Στην σχολή σας υπάρχει άμεση σωματική επαφή και/ή κτυπήματα (sparring) στις προπονήσεις;

Ναι. Πιστεύουμε ότι η προπόνηση αυτοάμυνας δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική αν δεν περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο επίπεδο σωματικής επαφής στις προπονήσεις, ενώ κάποιες φορές στο πρόγραμμα υπάρχουν μορφές φιλικής/εκπαιδευτικής μάχης (sparring). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε πάντα προστατευτικό εξοπλισμό (μασέλα, γάντια, κάσκες) και υπάρχει αυστηρή επίβλεψη από τον εκπαιδευτή.

Εννοείται, πάντως, πως ασκήσεις τέτοιου τύπου γίνονται σε ορισμένες μόνο προπονήσεις, και όχι συνέχεια, ενώ οι μαθητές που προπονούνται σε αυτό το επίπεδο σωματικής επαφής έχουν την απαραίτητη εμπειρία – με δύο λόγια, δεν είναι αρχάριοι. Οι αρχάριοι δεν κάνουν sparring στη σχολή μας.

Χρειάζεται κάποια ειδική στολή ή άλλος εξοπλισμός;

Δεν απατείται συγκεκριμένη στολή, παρά μόνο η στοιχειώδης αθλητική περιβολή (φόρμα, T-shirt, σορτσάκι ή αθλητική βερμούδα κ.λ.π.). Πάνω στα στρώματα ο ασκούμενος θα πρέπει να φορά αθλητικά παπούτσια με ίσια σόλα (όχι «τρακτερωτή»), τα οποία θα φέρνει πάντα μαζί του, και δεν θα χρησιμοποιεί ποτέ γιά να πατήσει στον δρόμο. Είναι, επίσης, υποχρεωτικό το μέλος της ομάδας να διαθέτει οπωσδήποτε προστατευτική μασέλα, καθώς και ένα ζευγάρι γάντια τύπου ΜΜΑ.

Είμαι αστυνομικός/ στρατιωτικός/σωματοφύλακας/ security. Αυτή η προπόνηση θα με βοηθήσει στην άσκηση του επαγγέλματος μου;

Θα σας βοηθήσει, αν επιθυμείτε την ανάπτυξη γενικών μαχητικών ικανοτήτων με σκοπό τη μάχη σώμα με σώμα και την αυτοάμυνα. Αν ωστόσο ψάχνετε γιά ειδικές τακτικές που να απαντούν σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες του επαγγέλματος σας, τότε πιθανότατα πρέπει να αποτανθείτε αλλού. Το πρόγραμμα της ρώσικης πολεμικής τέχνης το οποίο διδάσκουμε αποσκοπεί καθαρά στη γενική αυτοάμυνα και δεν ειδικεύεται στις απαιτήσεις συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω προπονήσεις στο Dynamo Club και τί άλλο χρειάζεται να διαθέτω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτές μέσω τηλεφώνου ή email γιά να κανονιστεί μία συνάντηση γνωριμίας στη σχολή. Εάν πληροίτε (και αποδέχεστε) τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στους κανονισμούς της σχολής. τότε μπορείτε να εγγραφείτε και να ξεκινήσετε προπονήσεις άμεσα.

Εχετε άλλη ερώτηση;

Pin It on Pinterest