ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Combat  System

Τι είναι το Ρωσικό Μαχητικό Σύστημα STORM Combat System που διδάσκετε στην σχολή σας;

Είναι ένα σύστημα εκμάθησης πρακτικής αυτοάμυνας και μάχης σώμα με σώμα που βασίζεται στις αρχές της ρωσικής πολεμικής τέχνης. Το σύστημα STORM ενσωματώνει επιλεγμένα στοιχεία από διάφορα ρωσικά συστήματα αυτοάμυνας, καθώς και την εκπαιδευτική μεθοδολογία γιά την διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων Dynamo Concepts.

Τί είναι η «ρώσικη πολεμική τέχνη»;

Η συνηθέστερη ερμηνεία του όρου ταυτίζεται με την οικογένεια των διάφορων στυλ μάχης σώμα με σώμα που εξελίχθηκε μέσα από τις διαδικασίες αθλητικής έρευνας και επιχειρησιακού σχεδιασμού του σοβιετικού στρατού, μεταξύ 1925-1991, και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ άρχισε να διδάσκεται σε πολίτες, εντός και εκτός Ρωσίας. Υπάρχει επίσης κι ένα κομμάτι της ρωσικής π.τ. που έλκει την καταγωγή από παραδοσιακά μαχητικά στυλ ή λαϊκά σπορ που αναπτύχθηκαν από τους διάφορους λαούς που ζουν στην ευρύτερη πρώην σοβιετική επικράτεια. Παρ΄ότι σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ετερόκλητων συστημάτων μάχης και σχολών που αυτοπροσδιορίζονται ως «Ρωσικά», σχεδόν όλα μοιράζονται ένα αριθμό από κοινές βασικές αρχές, ενώ οι όποιες διαφοροποιήσεις τους αφορούν κυρίως τις προσωπικές ερμηνείες ή τις προτιμήσεις στις τακτικές εφαρμογές που χαρακτηρίζουν τους ιδρυτές των συστημάτων αυτών.

Τι είναι το Dynamo Concepts;

Είναι μία εκπαιδευτική μεθοδολογία γιά την διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων μέσω της εμβιομηχανικής (είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των δυνάμεων που ασκούνται σε βιολογικά συστήματα και συγκεκριμένα στον άνθρωπο, καθώς και με την κίνηση του σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες) με εφαρμογή στις πολεμικες τεχνες. Εισηγητής αυτής της μεθοδολογίας είναι ο προπονητής και συγγραφέας Σπύρος Κατσιγιάννης, μετά από μακρόχρονη μελέτη της σοβιετικής και ρωσικής τεχνογνωσίας πάνω στον τομέα αυτό.

Το STORM ανήκει σε κάποια ρωσική ομοσπονδία πολεμικών τεχνών;

Οχι. Το STORM είναι ένα αυτόνομο σύστημα που εντάσσεται στην μεγάλη οικογένεια των συστημάτων της ρωσικής πολεμικής τέχνης και έχει ως έδρα την Ελλάδα. Ωστόσο, η σχολή μας διατηρεί επαφές και ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις πάνω στην διδασκαλία της ρωσικής πολεμικής τέχνης με εκπαιδευτές και σχολές στη Ρωσία, την Λετονία, την Σερβία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι ακριβώς θα μάθω αν προπονηθώ στην σχολή σας;

Θα μάθετε να δίνετε δυνατά κτυπήματα με όλα τα πιθανά μέρη του σώματος (γροθιές, αγκώνες, παλάμες, πήχεις, ώμους, κεφαλιές, γόνατα, λακτίσματα κ.λ.π.), επιπλέον θα μάθετε όρθια πάλη, ρίψεις και ανατροπές, βασικά στοιχεία πάλης εδάφους, πνιγμούς και εξαρθρώσεις.

Ακόμα, θα εκπαιδευτείτε σε στοιχεία ανορθόδοξης/ασύμμετρη μάχης, σε ασκήσεις ψυχολογικής σκληραγώγησης και σε σενάρια πρακτικής αυτοάμυνας του δρόμου, καθώς και στην αντιμετώπιση των πιό συνηθισμένων όπλων επίθεσης (μαχαίρι, ρόπαλο) και τον βασικό χειρισμό όπλων, κανονικών και αυτοσχέδιων.

Τέλος, θα προπονηθείτε σε μία μεγάλη γκάμα ρωσικών γυμναστικών ασκήσεων, θα μάθετε να πέφτετε στο έδαφος χωρίς να τραυματίζεστε, να αναπνέετε επαρκώς κάτω από όλες τις συνθήκες και ακόμα, να κατανοείτε τους νόμους της εμβιομηχανικής που θα σας επιτρέψουν να «φτιάχνετε» τις δικές σας τεχνικές ώστε να δίνετε λύσεις στα προβλήματα αυτοσχεδιάζοντας/δημιουργώντας και όχι απλώς απομνημονεύοντας.

Είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες;

Δεν είναι απαραίτητη, αν και, εφ΄όσον υπάρχει, είναι σαφώς καλοδεχούμενη. Δεν αποτελεί όμως προϋπόθεση. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ένα μίνιμουμ επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Τι φυσική κατάσταση χρειάζεται η παρακολούθηση των προπονήσεων του STORM;

Οι προπονήσεις του STORM απαιτούν ένα μίνιμουμ φυσικής κατάστασης, στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει ο κάθε υγιής άνθρωπος, έστω και με ένα σύντομο στάδιο προσαρμογής στην αρχή. Ωστόσο, χρειάζεται συνεννόηση με τον εκπαιδευτή στην περίπτωση ενδιαφερομένων με ηλικία άνω των 50, παχυσαρκία, παλαιότερους σοβαρούς τραυματισμούς ή χρόνια νοσήματα.

Στην σχολή σας δέχεστε ως μαθητές ανηλίκους;

Ναι, από την ηλικία των 15 ετών. Οι ανήλικοι θα πρέπει να προσέλθουν γιά εγγραφή στη σχολή συνοδευόμενοι από ένα γονέα, που θα υπογράψει γιά την ανάληψη ευθύνης. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ανήλικος είναι λίγο μικρότερος, αλλά έχει αθλητικές ικανότητες ή προηγούμενη εμπειρία με πολεμικές τέχνες, η περίπτωση του μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Το STORM είναι κατάλληλο για γυναίκες ως μέθοδος αυτοάμυνας;

Το STORM καθεαυτό προσφέρει μαχητική γνώση και ικανότητες αυτοάμυνας σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο, η σχολή μας διαθέτει και ξεχωριστό Τμήμα Αυτοάμυνας Γυναικών, όπου διδάσκονται στοιχεία ρωσικής πολεμικής τέχνης σε συνδυασμό με τεχνικές που απευθύνονται αποκλειστικά στην κάλυψη των ειδικών αναγκών της γυναικείας αυτοάμυνας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

s.

Στο STORM υπάρχουν ζώνες ή κάποιο σύστημα τίτλων που να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και το επίπεδο των μαθητών;

Ναι. Υπάρχουν πέντε επίπεδα μαθητών (αρχάριος, ενδιάμεσου επιπέδου 1, ενδιάμεσου επιπέδου 2, προχωρημένος επιπέδου 1, προχωρημένος επιπέδου 2), ένα επίπεδο βοηθού εκπαιδευτή και το τελικό δίπλωμα του εκπαιδευτή, γιά όποιον φτάσει στο απαραίτητο επίπεδο γνώσης του συστήματος. Γιά όλα τα επίπεδα δίνονται τα σχετικά πιστοποιητικά από την σχολή, μετά από αξιολόγηση της προόδου των μαθητών.

Η παραλαβή του πιστοποιητικού έχει κάποιο κόστος γιά τον μαθητή;
Οχι, κανένα απολύτως.
Στην σχολή σας υπάρχει άμεση σωματική επαφή και/ή κτυπήματα (sparring) στις προπονήσεις;

Ναι. Πιστεύουμε ότι η προπόνηση αυτοάμυνας δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική αν δεν περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο επίπεδο σωματικής επαφής στις προπονήσεις, ενώ κάποιες φορές στο πρόγραμμα υπάρχουν μορφές φιλικής/εκπαιδευτικής μάχης (sparring). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε πάντα προστατευτικό εξοπλισμό (μασέλα, γάντια, κάσκες) και υπάρχει αυστηρή επίβλεψη από τον εκπαιδευτή.

Εννοείται, πάντως, πως ασκήσεις τέτοιου τύπου γίνονται σε ορισμένες μόνο προπονήσεις, και όχι συνέχεια, ενώ οι μαθητές που προπονούνται σε αυτό το επίπεδο σωματικής επαφής έχουν την απαραίτητη εμπειρία – με δύο λόγια, δεν είναι αρχάριοι. Οι αρχάριοι δεν κάνουν sparring στη σχολή μας.

Χρειάζεται κάποια ειδική στολή ή άλλος εξοπλισμός;

Δεν απατείται συγκεκριμένη στολή, παρά μόνο η στοιχειώδης αθλητική περιβολή (φόρμα, T-shirt, σορτσάκι ή αθλητική βερμούδα κ.λ.π.). Πάνω στα στρώματα ο ασκούμενος θα πρέπει να φορά αθλητικά παπούτσια με ίσια σόλα (όχι «τρακτερωτή»), τα οποία θα φέρνει πάντα μαζί του, και δεν θα χρησιμοποιεί ποτέ γιά να πατήσει στον δρόμο. Είναι, επίσης, υποχρεωτικό το μέλος της ομάδας να διαθέτει οπωσδήποτε προστατευτική μασέλα, καθώς και ένα ζευγάρι γάντια τύπου ΜΜΑ.

Εχω δει στο YouTube διάφορα βίντεο ρώσικων πολεμικών τεχνών που εκτελούνται από άτομα με στρατιωτικές στολές ή διακριτικά των ειδικών δυνάμεων (spetsnaz). Υπάρχει κάποια σχέση της σχολής σας με στρατιωτική εκπαίδευση, ειδικές δυνάμεις κλπ;

Οχι. Στη Ρωσία η στρατιωτική εικονογραφία (στολές παραλλαγής κ.λ.π.) είναι μέρος της καθημερινότητας, σε μεγάλο βαθμό ως κληρονομιά της σοβιετικής παράδοσης. Επίσης, είναι γεγονός ότι πολλά στυλ ρώσικης πολεμικής τέχνης (ειδικά στη δεκαετία του 1990) ιδρύθηκαν από πρώην ή εν ενεργεία στρατιωτικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Γιά εμάς όμως στο Dynamo Club η ρώσικη πολεμική τέχνη είναι μία προπονητική μέθοδος μάχης και εκμάθησης κινητικών δεξιοτήτων που θεωρούμε πως από τους μη-Ρώσους μπορεί και πρέπει να εξασκείται χωρίς μιλιταριστικές αναφορές κενές περιεχομένου, αφού δεν είμαστε Ρώσοι στρατιωτικοί και δεν έχουμε κανένα λόγο να τους παριστάνουμε. Οποιος έχει τέτοιες βλέψεις και φαντασιώσεις, καλύτερα να απευθυνθεί σε άλλη σχολή.

Είμαι αστυνομικός/ στρατιωτικός/σωματοφύλακας/ security. Αυτή η προπόνηση θα με βοηθήσει στην άσκηση του επαγγέλματος μου;

Θα σας βοηθήσει, αν επιθυμείτε την ανάπτυξη γενικών μαχητικών ικανοτήτων με σκοπό τη μάχη σώμα με σώμα και την αυτοάμυνα. Αν ωστόσο ψάχνετε γιά ειδικές τακτικές που να απαντούν σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες του επαγγέλματος σας, τότε πιθανότατα πρέπει να αποτανθείτε αλλού. Το πρόγραμμα της ρώσικης πολεμικής τέχνης το οποίο διδάσκουμε αποσκοπεί καθαρά στη γενική αυτοάμυνα και δεν ειδικεύεται στις απαιτήσεις συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Λαμβάνονται μέτρα κατά του covid-19 στις προπονήσεις του STORM;

Η σχολή μας ακολουθεί πιστά τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την προπόνηση σε όλα τα μαχητικά σπορ υπό τις νέες συνθήκες, όπως στο τζούντο, την πυγμαχία κ.λ.π. και συμμορφώνεται απολύτως σε κάθε νέα οδηγία.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω προπονήσεις στο Dynamo Club και τί άλλο χρειάζεται να διαθέτω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτές μέσω τηλεφώνου ή email γιά να κανονιστεί μία συνάντηση γνωριμίας στη σχολή. Εάν πληροίτε (και αποδέχεστε) τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στους κανονισμούς της σχολής. τότε μπορείτε να εγγραφείτε και να ξεκινήσετε προπονήσεις άμεσα.

Εχετε άλλη ερώτηση;

Pin It on Pinterest