ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ STORM

To Ρωσικό Μαχητικό Σύστημα STORM είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάχης σώμα με σώμα που βασίζεται στις αρχές της κλασικής ρωσικής πολεμικής τέχνης. Eνσωματώνει όμως και στοιχεία πρακτικής αυτοάμυνας καθώς και μία εκπαιδευτική μεθοδολογία που το κατατάσσει στις σύγχρονες (μη παραδοσιακές) εκδοχές της ρωσικής πολεμικής τέχνης.

Το σύστημα STORM έχει στόχο την καλλιέργεια και εκμάθηση μαχητικών δεξιοτήτων σύμφωνα με την ρωσική μεθοδολογία, με αποκλειστικό σκοπό την αυτοάμυνα γιά πολίτες, αλλά και την παροχή χρήσιμων γνώσεων σε ανθρώπους με επαγγελματικό αντικείμενο που σχετίζεται με την διαχείριση βιαίων καταστάσεων.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ STORM

To Ρωσικό Μαχητικό Σύστημα STORM είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάχης σώμα με σώμα που βασίζεται στις αρχές της κλασικής ρωσικής πολεμικής τέχνης. Eνσωματώνει όμως και στοιχεία πρακτικής αυτοάμυνας καθώς και μία εκπαιδευτική μεθοδολογία που το κατατάσσει στις σύγχρονες (μη παραδοσιακές) εκδοχές της ρωσικής πολεμικής τέχνης.

Το σύστημα STORM έχει στόχο την καλλιέργεια και εκμάθηση μαχητικών δεξιοτήτων σύμφωνα με την ρωσική μεθοδολογία, με αποκλειστικό σκοπό την αυτοάμυνα γιά πολίτες, αλλά και την παροχή χρήσιμων γνώσεων σε ανθρώπους με επαγγελματικό αντικείμενο που σχετίζεται με την διαχείριση βιαίων καταστάσεων.

Στα πλαίσια της ύστερης σοβιετικής/σύγχρονης ρωσικής προσέγγισης στις πολεμικες τεχνες , το σύστημα STORM διέπεται από μία καθαρά «τεχνοκρατική» νοοτροπία, με έμφαση στις αρχές της Μηχανικής και της Φυσικής, και προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσεων σε καταστάσεις πίεσης χωρίς ανάγκη γιά απομνημόνευση ιδιαίτερα περίπλοκων τεχνικών ή εκτέλεση «ακροβατικών» κινήσεων. Είναι ένα σύστημα πρακτικό και σχετικά απλό στις αρχές του, που αφήνει πολύ χώρο στον ασκούμενο να αυτοσχεδιάσει και να βρει δικές του μαχητικές λύσεις, απαιτεί όμως καλό επίπεδο κινητικών δεξιοτήτων (που «χτίζεται» με υπομονή και…προπόνηση). Ενα μέρος των ασκήσεων γίνεται σε αργή ταχύτητα (μία μέθοδος εκμάθησης κοινή σε όλες σχεδόν τις ρωσικές πολεμικες τεχνες ), επικεντρώνοντας στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων του σώματος, στην φυσική κίνηση και στον έλεγχο της αναπνοής, και ένα άλλο μέρος εκτελείται γρήγορα, σε συνθήκες ελεγχόμενης πίεσης και σχετικού ρεαλισμού, και με ένα βαθμό σωματικής επαφής. Αυτό το δεύτερο μέρος βρίσκεται πιό κοντά στα μαχητικά σπορ.

Το σύστημα STORM χρησιμοποιεί μία σειρά από αρχές της κλασικής ρωσικής πολεμικής τέχνης όπως η συνεχής αναπνοή, το εύπλαστο σώμα, η καλλιέργεια της χαλαρότητας, της ελαστικότητας και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, το κινητικό concept που είναι γνωστό ως «κύμα», η αποφυγή και εκτροπή της δύναμης του αντιπάλου, η παραγωγή βαλλιστικής δύναμης στα κτυπήματα και τις ανατροπές, η διατήρηση της σωστής δομής και ισορροπίας υπό όλες τις συνθήκες και η ελεύθερη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς προκαθορισμένες στάσεις και βηματισμούς.

Το σύστημα STORM είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της μάχης σώμα με σώμα που βασίζεται σε ένα συνδυασμό επιρροών από τις ρωσικές σχολές ROSS, Izvor, Systema και Sambo, κατευθύνσεων από νεωτεριστές της ρωσικής πολεμικής τέχνης όπως ο Kevin Secours, o Scott Sonnon και ο Alex Kostic, ιδεών πάνω στη ρεαλιστική αυτοάμυνα από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς όπως ο Rory Miller, o Geoff Thompson, o Marc Denny και ο Lee Morrison, και της διδακτικής μεθοδολογίας εκμάθησης κινητικών δεξιοτήτων Dynamo Concepts του προπονητή και συγγραφέα Σπύρου Κατσιγιάννη, πιστοποιημένου εκπαιδευτή σε δύο ρωσικά συστήματα (ROSS και Systema) που επίσης έχει μελετήσει σε βάθος την θεωρία και τις μηχανικές αρχές της ρωσικής πολεμικής τέχνης.

Το σύστημα STORM καλύπτει τους εξής μαχητικούς τομείς :

κτυπήματα με τα χέρια (πυγμαχία, αγκώνες, παλάμες, πήχεις κλπ), με τα πόδια (λακτίσματα, γόνατα κλπ), με το υπόλοιπο σώμα (κεφαλιές κλπ), όρθια πάλη, χειρισμό αρθρώσεων, ανατροπές και ρίψεις, μάχη εδάφους, άμυνα απέναντι σε όπλα (μαχαίρι, ραβδί), χειρισμό μαχαιριού και ραβδιού σε βασικό επίπεδο (γιά απλή αυτοάμυνα).

Προσφέρει επίσης πρακτικές και απαραίτητες γνώσεις πάνω στην κλασική πυγμαχία και την πάλη με βάση την μεγάλη ρωσική παράδοση, τόσο από τις πολεμικες τεχνες όσο και από τα μαχητικά σπορ, όπως είναι το γνωστό Sambo και το Combat Sambo, επιλεγμένες τεχνικές των οποίων αποτελούν επίσης μέρος της ύλης του STORM.

Στο σύστημα STORM οι βαθμοί που αντιστοιχούν στα επίπεδα προόδου των μαθητών είναι οι εξής :

– Πρώτο επίπεδο (Αρχάριος)

– Δεύτερο επίπεδο (Μέσος)

– Τρίτο επίπεδο (Προχωρημένος)

– Βοηθός εκπαιδευτή

– Εκπαιδευτής

Η πρόοδος των μαθητών παρακολουθείται στενά από τον προπονητή της σχολής και αξιολογείται σε τακτά διαστήματα. Ο επόμενος βαθμός δίνεται μόνο όταν ο ασκούμενος κατακτήσει το αντίστοιχο επίπεδο γνώσης και ικανοτήτων, και δεν εξαρτάται άμεσα από τον χρόνο τον οποίο ασκείται στη σχολή.

Ενδεικτικά, πάντως, αναφέρουμε πως το δίπλωμα του πρώτου επιπέδου (αρχάριος) συνήθως δίνεται με την συμπλήρωση 3 μηνών στη σχολή, το δίπλωμα του δευτέρου επιπέδου (μέσος) δίνεται ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο χρόνο, το δίπλωμα του τρίτου επιπέδου (προχωρημένος) δίνεται μετά τα 3 χρόνια, το δίπλωμα του βοηθού εκπαιδευτή δίνεται μετά τα 4 χρόνια και το δίπλωμα του πλήρους εκπαιδευτή σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, από εκεί και πέρα, κριθεί πως ο ασκούμενος είναι σε θέση να εκπαιδεύσει αυτόνομα, από την αρχή ως το επίπεδο του βοηθού εκπαιδευτή, νέους ασκούμενους στη ρωσική πολεμική τέχνη και στο σύστημα STORM.

Γιά την απονομή των βαθμών δεν υπάρχουν εξετάσεις, αφού ο εκπαιδευτής είναι σε συνεχή επαφή με τους μαθητές και γνωρίζει το πραγματικό επίπεδο τους.  Επίσης η απονομή νέου βαθμού (επιπέδου) δεν ενέχει καμμία οικονομική υποχρέωση γιά τον μαθητή.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ STORM

Το σύστημα STORM απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 16 ετών που θέλουν να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά και τους ενδιαφέρει να χρησιμοποιούν μαζί με το σώμα και το μυαλό τους, «ξεκλειδώνοντας» τις σωματικές τους δυνατότητες μέσα από το επιστημονικά βασισμένο ασκησιολόγιο της ρωσικής πολεμικής τέχνης και μαθαίνοντας να παίρνουν αποφάσεις σε συνθήκες πίεσης, να ενδυναμώσουν την ψυχολογία τους, να κάνουν διάγνωση και πρόγνωση του πιθανού κινδύνου, και να τον αντιμετωπίσουν επιτυχώς εφ΄όσον εκδηλωθεί.

Απευθύνεται επίσης σε ανθρώπους με εμπειρία σε άλλες πολεμικες τεχνες που θέλουν να γνωρίσουν την ρωσική επιστημονική μεθοδολογία στη μάχη σώμα με σώμα. Απευθύνεται τέλος σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην άοπλη μάχη μαθαίνοντας ένα απλό, «λογικό» και αποτελεσματικό σύστημα, που δίνει έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την προσαρμοστικότητα αντί στην απομνημόνευση τεχνικών και την συνεχή επανάληψη προκαθορισμένων κινήσεων.

Pin It on Pinterest